Fillers
Wat zijn fillers?
Een filler is een injectable op basis van hyaluronzuur dat geïnjecteerd wordt in de huid met de bedoeling volumeverlies te herstellen of contouren opnieuw te accentueren. Hyaluronzuurfillers zijn crosslinked (bevatten verbindingen tussen de hyaluronzuurketens) wat de filler onderscheidt van lichaamseigen hyaluronzuur. De mate van crosslinking bepaalt onder andere hoe stevig of soepel de filler aanvoelt.
Waarom fillers?
In het natuurlijke verouderingsproces maakt de huid minder collageen en elastine aan, het gehalte aan hyaluronzuur vermindert, het onderhuidse vetweefsel vermindert, de jukbeenderen vlakken af, en ga zo maar door.
Als gevolg hiervan zakt wangvolume naar beneden en ontstaat een overschot aan huid ter hoogte van de neus en mondhoek (neuslippenplooi) en tussen mondhoek en kaak (marionetlijn). De voorzijde van de kaaklijn krijgt 'kwabjes'. Hierdoor worden rimpels versterkt.
Fillers herstellen het volumeverlies in het gelaat. Ook kunnen contouren opnieuw beter gedefineerd worden, denk bijvoorbeeld aan de kaaklijn die bij het ouder worden duidelijk minder strak wordt.
Fillers kunnen ook de contouren van lippen accentueren of opvullen. We streven altijd naar een natuurlijk resultaat waarbij anatomische kenmerken niet verloren gaan en de verhouding tussen onder- en bovenlip bewaard blijft.
Overweeg je een fillerbehandeling, dan neem ik tijdens een adviesgesprek alle tijd om te kijken welke behandeling bij jou het beste resultaat geeft en krijg je ruimte om jouw vragen te stellen.
Wat zijn mogelijke nevenwerkingen?
- Blauwe plekken, zwelling: de injecties kunnen blauwe plekken of tijdelijke zwelling veroorzaken. Dit is van tijdelijke aard en vermindert over verloop van de dagen na de behandeling.
- Een voelbaar knobbeltje onder de huid dat kan ontstaan als de filler ingekapseld wordt. Dit is op te lossen door het injecteren van hyaluronidase.
- Als je ergens in het lichaam een actieve infectie hebt of een tandartsbehandeling ondergaat in de periode rond de fillerbehandeling, kan in zeldzame vallen de filler zelf geïnfecteerd raken. Er wordt geadviseerd om de eerste 24 uur na behandeling geen make-up aan te brengen om het infectierisico te beperken.
- De filler kan zich verplaatsen. Daarom doe je de eerste 24 uur na de behandeling best geen sportieve activiteiten.
- Tyndall effect: een blauwe verkleuring van de huid wanneer de filler te oppervlakkig geïnjecteerd werd.
- Allergische reactie: de symptomen kunnen variëren van lokale zwelling tot jeuk over het hele lichaam, benauwdheid, zwelling van de tong en anafylactische shock. Ernstige allergische reacties zijn gelukkig zeldzaam. Als je bekend bent met allergieën, geef je dit steeds vooraf aan tijdens het consult.
- Bloedvatbeknelling: in zeldzame gevallen kan er lokaal een probleem van de bloedsomloop optreden omdat het geïnjecteerde product duwt op een bloedvat of in een bloedvat terecht komt. Hierbij ontstaan uitgesproken pijnklachten en verkleuring van de huid. Het is belangrijk dat je bij deze symptomen snel je arts raadpleegt.
Waar moet ik op letten en wanneer zie ik resultaat?
Voorbereiding en nazorging
- Draag gedurende 24 uur na de behandeling geen make-up
- Drink geen alcohol de eerste 24 u na de behandeling
- Probeer zonblootstelling de vermijden (ivm blauwe plekken want dit kunnen onder invloed van zonblootstelling pigmentvlekken worden)
- Bezoek geen sauna de eerste 2 weken na de behandeling
Wanneer zie ik resultaat en hoelang houdt het aan?
Het resultaat van een fillerbehandeling zie je meteen, al moet je wel een 2-tal weken wachten op het definitieve resultaat en dit om eventuele zwelling te laten verdwijnen.